Gijs Kemmeren, chef-kok bij restaurant ‘Herberg de Kop van ’t Land’ in Dordrecht wint  met teamgenoot Robrecht Haex de internationale vegetarische en veganistische kookwedstrijd ‘The vegetarian Chance’.

De 4e editie werd  op 28 mei georganiseerd door Pietro Leemann (één Michelin-ster, restaurant Joia). Ze namen het op tegen 8 vooraf geselecteerde finalisten van over de hele wereld.

Gijs Kemmeren wist indruk te maken met zijn gerechten. Het veganistisch voorgerecht was geïnspireerd op de klassieke erwtensoep maar dan in een zomerse uitvoering  en het vegetarisch hoofdgerecht bestond uit asperges, tuinbonen en karnemelk. Bijzonder vond de jury de keuze voor eenvoudige producten maar deze op een manier te presenteren dat ze heel veel indruk maakten op het bord. ‘Ontzettend veel delicate en verschillende smaken in de gerechten zonder elkaar de overstemmen bracht gerechten voort die volledig in balans waren’, vertelde Leemann. Daarnaast prees de jury ook het gebruik van producten die voortkomen uit restverwerking, zoals de gebruikte azijn en olie van de tuinboonpeulen die het restaurant zelf produceert.

Daarnaast wist het Nederlandse team ook nog een extra award in de wacht te slepen: ‘de Orogel Wellnes award’. Voor het gebruik van duurzame, lokale producten en de no-waste gedachten waar ‘Herberg de Kop van ’t Land’ voorstaat.

Op de tweede plaats eindigde de Peruaanse chef-kok Rafael Rodriquez met zijn Andes-Amazone geïnspireerde gerechten.

Gijs Kemmeren; ‘We wilde heel graag op internationaal niveau onze visie delen op het gebied van vegetarisch eten. Mijn focus ligt volledig op groenten en niet op die van granen, peulvruchten en vleesvervangers. Ik wil af van de clichés en probeer vegetarisch eten op een hoog culinair niveau te presenteren in ‘Herberg de kop van ’t Land’. De wedstrijd gerechten waren 1 op 1 uit ons huidig menu. Een bewuste keuze om te kunnen peilen of we goed op weg zijn. Dat daarnaast ook onze no-waste mentaliteit beloond word maak ons extra trots’.